Przepisy Królik w czerwonym winie z ziemniakami i marchewką
Składniki
1 tuszka królika (ok. 1,3 kg)
200 ml czerwonego wina wytrawnego
2 jabłka (np. szara reneta)
1 czerwona cebula
świeży tymianek
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki oleju
sól
pieprz
Dodatkowo:
700 g młodych ziemniaków
2 średnie marchewki
4 łyżki oleju
świeży tymianek
sól
pieprz
Opis

Podziel królika na części. Przypraw solą i pieprzem. Obtocz w mące. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso. Zdejmij królika z patelni i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone jabłka i smaż chwilę.

Przełóż zawartość patelni do brytfanny. To samo zrób z mięsem. Dodaj wino, ok. 1 l wody oraz 3 łyżki tymianku. Przełóż mięso do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C.

Wyszoruj młode ziemniaki. Marchew pokrój na ok. 0,5 cm plasterki. Zblanszuj ziemniaki i marchewkę (przez ok. 10 minut). Odcedź warzywa. Dodaj do nich olej, sól, pieprz, tymianek i wymieszaj. Przełóż na blaszkę i piecz obok mięsa, kilkakrotnie mieszając. Podawaj na ciepło z wiosenną sałatką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje