Przepisy Królik w czerwonym winie z ziemniakami i marchewką

Składniki

1 tuszka królika (ok. 1,3 kg)

200 ml czerwonego wina wytrawnego

2 jabłka (np. szara reneta)

1 czerwona cebula

świeży tymianek

2 łyżki mąki pszennej

4 łyżki oleju

sól

pieprz

Dodatkowo:

700 g młodych ziemniaków

2 średnie marchewki

4 łyżki oleju

świeży tymianek

sól

pieprz

Opis

Podziel królika na części. Przypraw solą i pieprzem. Obtocz w mące. Rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso. Zdejmij królika z patelni i przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone jabłka i smaż chwilę.

Przełóż zawartość patelni do brytfanny. To samo zrób z mięsem. Dodaj wino, ok. 1 l wody oraz 3 łyżki tymianku. Przełóż mięso do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C.

Wyszoruj młode ziemniaki. Marchew pokrój na ok. 0,5 cm plasterki. Zblanszuj ziemniaki i marchewkę (przez ok. 10 minut). Odcedź warzywa. Dodaj do nich olej, sól, pieprz, tymianek i wymieszaj. Przełóż na blaszkę i piecz obok mięsa, kilkakrotnie mieszając. Podawaj na ciepło z wiosenną sałatką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
10 min.
Napoje
2 3 4