Przepisy Królik pieczony w śliwkowo-korzennym sosie z brukselką

Składniki

2 szt. skoków z królika

300 g brukselki

1 główka czosnku

1 cebula

1/2 marchewki

30 g selera (korzeń)

40 g pietruszki (korzeń)

50 g suszonych śliwek

40 g gorzkiej czekolady

20 ml oliwy z oliwek

400 ml bulionu drobiowego

1 gwiazdka anyżu

150 ml śmietany 30%

40 g masła

szczypta sody kuchennej

przyprawy: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa

Opis

Skoki królika umyj dobrze pod bieżącą wodą i osusz w ręczniku papierowym. Przełóż na ceramiczną formę do pieczenia. Przypraw solą i pieprzem. Obierz warzywa i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę i czosnek również pokrój w podobnej wielkości kawałki. Obsyp obficie mięso w formie. Polej całość oliwą. Dopiero teraz włóż gwiazdkę anyżu i wstaw do pieczenia w temp. 160°. Jak tylko wierzch się zrumieni, podlej królika niewielką ilością bulionu. Kontroluj poziom sosu podczas pieczenia. Ważne jest to, by mięso było zawsze do połowy w sosie. Jak tylko zmięknie (po ok. 1 godzinie), dodaj suszone śliwki i piecz jeszcze do zrumienienia.

Brukselki umyj i natnij na krzyż od strony głąba. Wtedy ugotują się równomiernie. Wstaw ok. 1,5 litra wody z dodatkiem soli i szczyptą sody kuchennej. Pomoże ona brukselkom zachować piękny zielony kolor. Jak tylko zmiękną (po ok. 10 minutach), przełóż je do naczynia i wymieszaj z surowym masłem. Przypraw jeszcze ewentualnie solą, świeżym pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjmij mięso z formy i ułóż na półmisku, aby odpoczęło. W tym czasie przelej sos z warzywami i śliwkami do garnka. Zagotuj i dodaj śmietankę. Dopiero na sam koniec dodaj 4 kostki gorzkiej czekolady, aby zagęścić sos. Będzie miał bardzo aksamitną konsystencję. Polej mięso aromatycznym sosem i dookoła ułóż dekoracyjnie maślane brukselki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
10 min.
Napoje
20 min.
Zupy
2 3 4