Przepisy Królik duszony sosem majerankowym i warzywnymi kluseczkami
Składniki
2 skoki królika
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku 
2 łyżeczki musztardy ziarnistej 
mąka pszenna
100 ml wina białego 
200 ml bulionu warzywnego 
5 gałązek majeranku 
40 g masła 
100 ml śmietanki 30%
pieprz czarny
sól
Kluseczki warzywne:
500 g ziemniaków 
1 jajko
200 g mąki ziemniaczanej
150 g marchewki 
100 g szpinaku świeżego 
150 g buraków
150 g selera 
40 g masła 
Sposób przygotowania
1
Skoki z królika umyj i odsącz. Przypraw dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem, oprósz mąką. Rozgrzej masło na patelni i obsmaż z na złoty kolor. Dodaj pokrojoną cebulę czosnek i marchew do smażenia.  Wlej wino – gdy alkohol odparuje, dolej bulion. Na koniec dodaj majeranek i całość nakryj przykrywką. Duś do miękkości mięsa ok. 60 min. 
2
Warzywa korzeniowe umyj i ugotuj. Obierz ze skórki i zgnieć osobno na gładkie puree. Szpinak zmiksuj blenderem i odciśnij w ręczniku kuchennym z nadmiaru wody. 
3
Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i połową mąki ziemniaczanej. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na 4 części. Do każdej z nich dodaj poszczególne warzywa i jeszcze dosyp odrobinę mąki dla uzyskania kluskowego ciasta.
4
 Poszczególne kolory ciasta rozwałkuj w rulony i pokrój nożem na małe kluseczki (coś jak kopytka).
5
Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną. Nakryj garnek pokrywą i wyłącz ogień. Pozwól, aby kluseczki dogotowały się w środku. Odcedź do miseczki i wymieszaj z masłem. 
6
Udka z królika wymieszaj z sosem z duszenia i wlej do garnka śmietankę oraz dodaj musztardę. Dopraw do smaku sos.
7
Mięso przełóż na półmisek i polej sosem z duszenia. Obłóż kluseczkami warzywnymi i udekoruj listkami ziół.   
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
80 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
15 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje