Przepisy Krokiety z nadzieniem z pieczonej cebuli i grzybów

Składniki

Naleśniki:

50 g mąki ryżowej 

100 g mąki kukurydzianej 

50 g mąki jaglanej

600 ml wody 

2 jajka 

30 ml oleju 

sól

Nadzienie:

250 g cebuli 

1 ząbek czosnku 

100 ml wina białego wytrawnego 

50 g grzybów suszonych 

1 łyżka majeranku

4 gałązki natki pietruszki 

sól, pieprz czarny

Panierka:

2 jajka 

200 g mieszanki migdałów i orzechów 

50 g maku niebieskiego 

300 ml oleju do smażenia 

Sposób przygotowania

 alt=
1

Do miski wlej wodę, dodaj jajka i razem wymieszaj. Przypraw solą. Wsyp mąkę ryżową, kukurydzianą oraz ziemniaczaną. Wymieszaj rózgą na gładkie ciasto. Powinno być lejące, jak do naleśników.  Odstaw ciasto na 10 minut, aby mąki napęczniały. 

 alt=
2

Rozgrzej patelnię, lekko przesmaruj oliwą i wlewaj ciasto porcjami. Pozwól mu się swobodnie rozlać po patelni. Smaż z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Przełóż naleśniki na talerz. 

 alt=
3

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój na duże kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej lekko oliwą i przypraw delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej białe wino i dodaj majeranek. Wstaw do pieczenia na 200˚ przez 15 minut, aż cebula się ładnie zrumieni. Grzyby umyj z piasku pod bieżącą wodą i wstaw do gotowania w rondelku. Gotuj przez ok. 15 minut. Potem odsącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z pieczoną cebulą i wszystko razem zmiksuj kuchennym blenderem, lecz nie za mocno. Farsz musi mieć wyczuwalne kawałki. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i jeszcze lekko wymieszaj. 

 alt=
4

Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i zawiń krokiety – najpierw dolną część a potem dwa boki do środka i następnie zroluj całość. 

 alt=
5

W miseczce przygotuj mielone orzechy wymieszane z makiem. Do drugiej miseczki wbij i rozkłóć jajko. Panieruj każdy krokiet w jajku. a potem w mące orzechowej. 

 alt=
6

W szerokim rondelku rozgrzej olej i smaż krokiety z każdej strony, aż do ich zrumienienia. Powinny być złote i chrupiące. Przełóż na półmisek i podawaj. Idealnie nadają się do barszczu z kiszonych buraków. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4