Krokiety z dorsza z pikantnym sosem ananasowym
Składniki
1 kg dorsza bez skóry
500 g ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
1 jajko
garść świeżej kolendry
garść świeżej pietruszki
sól
pieprz
3 łyżki soku z cytryny
1-3 łyżki mąki
panierka panko
olej do głębokiego smażenia
Na sos:
5 plastrów ananasa z puszki
3/4 szklanki zalewy z ananasów
4 ząbki czosnku
2 papryczki chili
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki cukru brązowego
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
150 ml wody
Opis

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Rybę, usmażoną cebulę oraz ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa.

Dodajemy jajko, posiekane zioła, sól, pieprz i sok z cytryny. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy po trochu mąki – masa powinna mieć taką konsystencję, by można było ją formować w dłoniach.

Z masy rybnej formujemy kulki wielkości piłki golfowej. Obtaczamy je w panierce panko i smażymy partiami w rozgrzanym oleju, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.

Usmażone krokiety odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Chili pozbawiamy gniazd nasiennych. Chili i czosnek drobno siekamy. Przekładamy do blendera. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa wraz z zalewą. Do kielicha blendera dodajemy sól, ocet i cukier. Całość miksujemy razem i przelewamy do rondelka.

Zmiksowane składniki zagotowujemy. Skrobię mieszamy z wodą i wlewamy do gotującego się sosu, szybko mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia.

Krokiety serwujemy z ciepłym sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Napoje