Krewetki z sosem jogurtowym curry
Składniki
500 g obranych krewetki black tiger (rozmiar 16/20)
150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
50 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka curry
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
2-3 gałązki koperku
2 łyżki oliwy
rukola
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Jeżeli masz zamrożone krewetki, wstaw je do zimnej wody, a następnie odsącz i odciśnij na kuchennym papierowym ręczniku.

Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany ząbek czosnku i koperek. Krewetki wymieszaj z przyprawami i odstaw na kilka minut do zamarynowania.

Przygotuj sos jogurtowy: w miseczce wymieszaj mleko kokosowe z curry i jogurtem typu greckiego. Przypraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej sezamowy, osącz krewetki z marynaty i smaż, aż całe zmienią kolor na różowy. Następnie podlej krewetki marynatą i jeszcze podsmaż do wyparowania płynu.

Na talerzykach rozłóż liście rukoli. Na każdą porcję sałaty nałóż sos jogurtowy i dwie krewetki. Do dekoracji możesz użyć plasterki cytryny.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
75 min.
Desery