Krewetki z jarmużem, brokułem i pestkami dyni
Składniki
150 g średnich krewetek (mrożonych)
garść jarmużu
1/4 brokułu
1 mała papryczka chili
1 cm imbiru
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj marynatę do krewetek. Pokrój chili w drobną kostkę. Jeżeli nie chcesz, by danie było zbyt pikantne, pozbądź się pestek z papryczki. Obierz imbir i pokrój w drobniutką kostkę. Połącz warzywa z sokiem z cytryny, oliwą, szczyptą soli i pieprzem. Całość wymieszaj.

Krewetki wyciągnij dzień wcześniej z zamrażalnika i rozmroź, kładąc je w lodówce na dolnej półce. Każdą rozmrożoną krewetkę natnij od wewnętrznej strony i wyciągnij jelito (czarna nitka). Krewetki połącz z marynatą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnię. Przełóż na nią krewetki z marynatą, smaż i mieszaj do momentu, aż cały płyn odparuje (5–6 minut).

W międzyczasie odetnij zgrubiałe części w jarmużu. Ugotuj jarmuż i brokuł na parze (ok. 10 minut). Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Danie podawaj posypane pestkami dyni.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje