Krewetki w cieście
Składniki
20 krewetek
1 szkl. oleju do smażenia krewetek
Ciasto:
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 jajko
kilka łyżek wody
szczypta proszku do pieczenia
przyprawy: sól
Marynata do krewetek:
kilka łyżek sosu rybnego lub sojowego
1-2 łyżki wina ryżowego
1 mała cebula wyciśnięta przez wyciskarkę do czosnku
ok. 3 cm korzenia imbiru (startego)
Sos słodko-kwaśny:
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu chilli
1 łyżka jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju sezamowego
świeża kolendra do smaku
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Krewetki oczyść ze skorupek. Jeśli masz świeże, umyj je pod bieżącą wodą i przelej wrzątkiem. Zostaw do odcedzenia.

Przygotuj ciasto: wymieszaj ze sobą dwie mąki, dodaj proszek do pieczenia, olej, jajko, wodę (ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż na naleśniki). Całość dokładnie wymieszaj i lekko posól, następnie odstaw na chwilę na bok.

Przygotuj sos słodko-kwaśny: koncentrat pomidorowy podgrzej w garnuszku wraz z olejem sezamowym. Następnie dodaj sos chilli, cukier, ocet i przyprawy. Chwilkę zagotuj i przelej do miseczki.

Przygotuj marynatę do krewetek: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku. Dodaj do niej starty imbir, sos rybny (lub sojowy) i wino ryżowe. Składniki marynaty wymieszaj ze sobą i dodaj do niej krewetki. Maceruj PORADA KONTEKSTOWA - MACEROWANIE je ok. 15 minut.

W woku lub na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Krewetki obtocz w cieście i wrzuć na głęboki olej (powinny w nim pływać). Smaż je na rumiano ok. 1,5 minuty. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Desery