Przepisy Kremowa zupa szpinakowa
Składniki
75 g sera parmezan
2 małe cebule
1 łyżka oleju słonecznikowego
500 g szpinaku liściastego świeżego (lub mrożonego)
estragon świeży lub suszony (lub świeży tymianek)
125 ml śmietany (najlepiej tłustej i kwaśnej)
2 kostki bulionu
750 ml wody
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Cebulę obierz i pokrój w talarki. Olej rozgrzej na patelni i przez chwilę duś na nim cebulę. Szpinak oczyść, umyj i dodaj do cebuli (jeżeli będziesz używać szpinaku mrożonego najpierw go rozmroź na patelni, a dopiero później dodaj cebulę).

Wszystko duś na małym ogniu przez ok. 2 min. Dodaj estragon. Zalej wszytko bulionem warzywnym rozpuszczonym w gorącej wodzie, przypraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez ok. 10 min. Następnie lekko zmiksuj i wymieszaj ze śmietanką. Przed podaniem posyp parmezanem i posiekanymi lub suszonymi ziołami estragonu albo tymianku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
240 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne