Przepisy Krem z zielonego groszku z grzankami i wędzonym boczkiem
Składniki
400 ml bulionu warzywnego
250 g groszku zielonego
2 ziemniaki
80 g boczku wędzonego (5 plastrów)
1 cebula
1 czosnek
40 g masło
1/2 bagietki
1 gałązka natki pietruszki
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka oliwa
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny
Opis

Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno pokrój. W rondlu rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, lekko podsmaż (cebula i czosnek nie mogą się zarumienić). Przypraw lekko solą, wtedy warzywa szybciej zmiękną. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kawałki. Dodaj do cebuli i lekko podsmaż wraz z jednym plastrem boczku. Zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodaj zielony groszek i gotuj jeszcze przez ok. 5 min. Uważaj, bo przy zbyt długim gotowaniu zielony groszek traci swój żywy kolor i szarzeje.

Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Rozłóż plastry boczku wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE na pergaminie i wstaw do pieczenia. Po kliku minutach boczek będzie chrupiący, a większość tłuszczu się wytopi. Odłóż chipsy z boczku na ręcznik kuchenny. Pokrój boczek na paski.

Zupę zmiksuj w całości na gładki krem. Dodaj śmietankę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeszcze raz wymieszaj. Bagietkę pokrój w kostki na grzanki. Przypraw solą, pieprzem oraz oliwą i wstaw na blaszkę do piekarnika po pieczeniu boczku. Mieszaj często grzanki, aby równomiernie się zrumieniły.
 
Wlej na talerz krem z groszku i udekoruj kleksem z bitej śmietany. Posyp grzankami, chrupiącym boczkiem i natką pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Desery