Przepisy Krem z roszponki
Składniki
1 duży por
1 szalotka
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1/4 szkl. białego wina
1 litr bulionu warzywnego
1 mały ziemniak kremowy
1 op. roszponki
kwaśna śmietana lub jogurt
opcjonalnie: ryż Basmati, groszek ptysiowy lub pestki słonecznika
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Opis

Pora pokrój w cienkie plasterki. Cebulkę i czosnek posiekaj, a następnie zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj pora, smaż razem ok. 2 minuty. Wlej wino, a jak wyparuje dodaj bulion i ziemniaka. Gotuj ok. 15 minut, aż ziemniak będzie miękki. Na 1-2 minuty przed końcem gotowania dodaj roszponkę. Dopraw solę, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksuj dokładnie blenderem na gładką masę. Podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu. Aby krem był bardziej sycący, dodatkowo możesz dodać ryż, groszek ptysiowy lub pestki słonecznika.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Desery
3 miesięcy temu
35 min.
Dania główne