Przepisy Krem z porów z chipsami z szynki
Składniki
1 por 
500 ml bulionu warzywnego
50 g sera mascarpone 
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
50 g szynki Iberico / Serrano (3 plasterki)
50 g masła 
2 ząbki czosnku 
200 ml śmietanki 30% 
1 gałązka tymianku 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Pora umyj i pokrój na małe kawałki. W rondelku rozgrzej masło i dodaj pora. Duś lekko, aż straci surowy zapach, ale nie pozwól, aby się zrumienił. Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Dodaj do smażonego pora. Przypraw całość lekko solą i świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką i tymiankiem. 

Wlej bulion i gotuj przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wlej na koniec śmietankę i ponownie zagotuj zupę. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku jeszcze solą i pieprzem. Na suchej patelni teflonowej lub porcelanowej podsmaż plasterki szynki bez tłuszczu do momentu, aż zrobią się z nich chrupiące chipsy. Krem przelej do miseczki lub na talerz. Udekoruj kleksem serka mascarpone i połamanymi chipsami z szynki. Od razu podawaj. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Napoje