Przepisy Krem z porów z chipsami z szynki

Składniki

1 por
500 ml bulionu warzywnego
50 g mascarpone
½ łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
50 g szynki serrano (lub Iberico, 3 plastry)
50 g masła
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany kremówki (30%)
1 gałązka tymianku świeżego
pieprz czarny
sól

Opis

Pora umyj i pokrój na małe kawałki. W rondelku rozgrzej masło i dodaj pora. Duś lekko, aż straci surowy zapach, ale nie pozwól, aby się zrumienił. Obierz czosnek i pokrój w plasterki. Dodaj do smażonego pora. Przypraw całość lekko solą i świeżo mielonym pieprzem oraz słodką papryką i tymiankiem. 

Wlej bulion i gotuj przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wlej na koniec śmietankę i ponownie zagotuj zupę. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku jeszcze solą i pieprzem. Na suchej patelni teflonowej lub porcelanowej podsmaż plasterki szynki bez tłuszczu do momentu, aż zrobią się z nich chrupiące chipsy. Krem przelej do miseczki lub na talerz. Udekoruj kleksem serka mascarpone i połamanymi chipsami z szynki. Od razu podawaj. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8