Przepisy Krem z pieczonych kasztanów z wiśniówką
Składniki
500 g kasztanów 
200 ml śmietanki 
40 ml kwaśnej śmietanki do dekoracji 
100 ml białego wina 
200 ml bulionu warzywnego 
1 cebula 
1 ząbek czosnku 
20 ml wiśniówki 
2 gałązki natki pietruszki 
40 g masła 
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Kasztany umyj i natnij łupinę nożem, aby równo pękły podczas pieczenia. W przeciwnym razie łupinę kasztana rozerwie para wodna, która podczas pieczenia gromadzi się w miąższu. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Ułóż kasztany na blasze i wstaw do pieczenia na ok. 10 lub 15 min w zależności od ich wielkości. Gdy kasztany pękną w miejscu nacięcia, pozostaw je w piekarniku jeszcze 3-4 min, aby osuszyły się z pary wodnej.
2
W tym czasie obierz i pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Rozgrzej masło w rondlu i podsmaż na nim wspomnianą cebulę i czosnek. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Upieczone kasztany obierz z łupiny i pokrój na mniejsze kawałki. Odłóż kilka do dekoracji zupy.
3
Dodaj pokrojone kasztany do smażonej cebuli z czosnkiem. Całość wymieszaj i smaż powoli, aż kasztany zaczną się lekko karmelizować. Następnie wlej wino i pozwól, aby alkohol odparował. Potem dolej bulion warzywny i gotuj jeszcze 20 min. To wystarczy, by kasztany i cebula zmiękły.  
4
Zmiksuj zupę na delikatny krem. Dolej śmietankę i wiśniówkę do smaku. Jej wybitnie owocowy smak nada niepowtarzalny aromat zupie z kasztanów. Dopraw jeszcze krem solą. Przelej zupę na talerz i udekoruj kleksem z kwaśniej śmietany, odłożonymi wcześniej kasztanami i pietruszką.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne