Krem z kaszy jęczmiennej gotowany z warzywami i śmietanką koperkowa
Składniki
100 g kaszy jęczmiennej
400 ml bulionu drobiowego
100 g marchewki
50 g selera
1/2 pora (część zielona)
2 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
30 ml oliwy z oliwek
1/2 pęczka koperku
50 ml śmietanki 30%
50 ml kwaśnej śmietany
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Pora przetnij, umyj i pokrój w kostkę podobnej wielkości, jak pozostałe warzywa. Obierz cebulę i czosnek – drobno je pokrój.

W płaskim garnku rozgrzej oliwę, wsyp cebulę i czosnek. Przypraw od razu solą i pieprzem. Podsmaż aż cebula straci surowy zapach i będzie szklista. Wsyp pozostałe warzywa oraz kaszę jęczmienną. Wymieszaj i powoli dolewaj bulion. Gotuj powoli. Jak tylko kasza wchłonie płyn, dolej kolejną porcję bulionu.

Gdy kasza napęczniej i będzie miękka, wlej śmietankę i dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie solą. Przełóż krem do miseczek i na wierzch nałóż łyżkę kwaśniej śmietany.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje