Krem z kaszy jaglanej ze świeżymi figami i migdałami
Składniki
80 g gorzkiej czekolady
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
6 daktyli bez pestek
szczypta mielonego kardamonu
1/2 szkl. mleka
2 dojrzałe banany
4-6 orzechów laskowych
1 op. serka śmietankowego
1 łyżeczka masła
sól
Do dekoracji
migdały
świeże figi
Opis

Ugotuj kaszę jaglaną z odrobiną soli i 1 łyżeczką masła w proporcji wody 2:1 (Uwaga: bardzo ważne jest wypłukanie i sparzenie kaszy jaglanej przed gotowaniem, by miała przyjemny smak).

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Zblenduj ugotowaną kaszę jaglaną, daktyle, banany i orzechy laskowe (możesz dodać trochę mleka, by ułatwić sobie zadanie).

Połącz czekoladę ze zmiksowanymi produktami, dodaj kardamon, pozostałe mleko oraz serek śmietankowy i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji kremu (jeśli Twoim zdaniem masa jest zbyt gęsta, dodaj jeszcze odrobinę mleka).

Udekoruj krem świeżymi figami oraz posiekanymi migdałami.

Krem najlepiej smakuje schłodzony, ale do spożycia nadaje się zaraz po przygotowaniu. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu