Przepisy Krem z brukselki
Składniki
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula
1/2 kg brukselki
1 i 1/2 l wody
2 łyżki jogurtu naturalnego
mała płaska łyżeczka cukru
przyprawy: sos sojowy, pieprz
Opis

Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła. Posyp mąką i zrób zasmażkę. Włoszczyznę obierz, pokrój na duże kawałki, zalej wodą, dodaj sporo sosu sojowego, pieprz i gotuj ok. 20 min. Brukselkę obierz z wierzchnich listków, następnie każdą główkę natnij na czubku na krzyż i wrzuć do wywaru. Dodaj cukier i gotuj wszystko do miękkości.

Wywar odcedź, wyjmij wszystkie warzywa, poza brukselką. Do wywaru dodaj zasmażkę i wszystko dokładnie zmiksuj. Następnie wymieszaj masę z jogurtem. Zupę podawaj z groszkiem ptysiowym lub z podpieczonym chrupiącym chlebkiem lub bagietką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne