Przepisy Krem mascarpone z czereśniami

Składniki

400 g czereśni
250 g mascarpone
3 jajka
125 g cukru
250 g śmietany kremówki (30%)
10 biszkoptów
400 ml likieru migdałowego

Opis

Czereśnie umyj i wydryluj pestki. Przełóż do miski i dolej amaretto. Odstaw czereśnie do zamarynowania na czas przygotowania kremu. W tym czasie oddziel białka od żółtek i żółtka przełóż do osobnej miski. Dosyp do nich cukier i ucieraj na puszystą masę. Dodaj serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem wymieszaj. Nie ubijaj masy z serkiem, bo zrobi się płynna. Śmietankę ubij na puszysto. Dodaj do serka i ponownie wymieszaj. 

W szerokich i dekoracyjnych szklankach rozłóż część czereśni z amaretto oraz biszkopty. Lekko dociśnij, aby ciastka wchłonęły sok, a następnie nałóż krem tak, by zakrył owoce. Powtórz czynność, nakładając znów czereśnie, biszkopty i krem. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki, by stężał. Powinien być gotowy już po 2 godzinach. Podawaj od razu po wyjęciu z lodówki. Do dekoracji możesz wykorzystać czereśnie.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8