Krążki cebulowe
Składniki
3 duże cebule
60 ml mleka
1 duże jajko
2 czubate łyżki mąki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
przyprawy: sól i pieprz
olej do smażenia
Opis

Jajko rozbełtaj w miseczce razem z mlekiem. Mieszając rózgą, dodaj mąkę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż to na naleśniki. Po uzyskaniu właściwej konsystencji, odstaw ciasto na 15 min. W tym czasie obierz cebulę z łupin i pokrój na grube półcentymetrowe plastry. Każdy plaster rozdziel na pojedyncze krążki.  

Na patelni rozgrzej olej. Warstwa oleju powinna mieć ok. 2 cm głębokości. Krążki cebulowe wrzuć do ciasta i wymieszaj. Wyciągaj pojedynczo i układaj obok siebie na rozgrzanej patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po ściągnięciu krążków z patelni, osusz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawaj z dipami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne