Przepisy Krakersy z łososiem wędzonym i sosem musztardowo-koperkowym
Składniki
​1 op. krakersów
150 g łososia wędzonego
100 g jogurtu greckiego
2 cytryny
40 ml oliwy z oliwek
1/2 pęczka szczypiorku
1/4 pęczka koperku
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka miodu
przyprawy: pieprz czarny
Opis

Przygotuj jogurt cytrynowy: sparz cytrynę we wrzątku. Obierz skórkę z 1/2 cytrusa i drobno posiekaj, a następnie wymieszaj w misce z jogurtem naturalnym. Dodaj drobno pokrojony koperek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj sos musztardowy: musztardę wymieszaj z miodem i sokiem z 1/4 cytryny. Ciągle mieszając, dolewaj powoli oliwę. Przypraw jeszcze świeżo siekanym koperkiem oraz pieprzem.  

Rozłóż krakersy na tacy. Na każdy nałóż łyżeczkę cytrynowego jogurtu. Plasterki łososia wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE przekrój na mniejsze kawałki, zroluj i ułóż na jogurcie (zamiast łososia możesz użyć wędzonego pstrąga lub innej wędzonej ryby). Każdą przekąskę polej cienką strużką sosu musztardowo-koperkowego. Do dekoracji użyj gałązki koperku i pokrojonej w ćwiartki cytryny.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne