Przepisy Kotlety ziemniaczane z zielonym groszkiem i gotowanym jajkiem
Składniki
400 g ziemniaków gotowanych puree
50 g mąki ziemniaczanej
3 jaja
50 g groszku zielonego mrożonego
1/2 pęczka natki pietruszki
40 g masła
50 g bułki tartej
50 g kwaśnej śmietany
100 g sosu z pieczonej papryki
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Ugotowane ziemniaki ugnieć tłuczkiem na puree (jak są zimne, zmiel je w maszynce na drobnych oczkach). Wstaw 2 jajka do gotowania na twardo. W rondlu zgotuj dodatkowo 0,5 litra osolonej wody i wsyp mrożony groszek cukrowy. Gotuj przez 2-3 minuty. Następnie odcedź na sitku.

Ugotowane jajka obierz i pokrój w grubą kostkę i dodaj do zmielonych ziemniaków. Wsyp groszek do masy, wbij jedno jajko i dodaj mąkę ziemniaczaną. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do ziemniaków. Całą masę na kotlety dokładnie wymieszaj. Następnie za pomocą łyżki stołowej podziel ją na porcje. Uformuj każdą na prostokątne kotlety i obtocz w bułce tartej. Następnie spłaszcz wierzch nożem kuchennym.

Na patelni rozgrzej masło i smaż kotlety na średnim ogniu, aż się zrumienią z obu stron. Kotlety rozłóż na półmisku i podawaj z sosem paprykowym i kwaśną śmietaną na wierzchu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Zupy