Przepisy Kotlety z soczewicy

Składniki

150 g soczewicy czerwonej
1 papryka czerwona
1 cebula
50 g orzechów włoskich (mielonych)
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
300 ml bulionu warzywnego
40 ml oleju słonecznikowego
1 cytryna (1 łyżka soku z cytryny)
sól
pieprz czarny mielony
kurkuma
kminek mielony
suszonych płatków chilli

Sposób przygotowania

1

Opłucz soczewicę i wsyp do garnka. Umyj i pokrój w kostkę paprykę, dorzuć do soczewicy. Dodaj też wyciśnięty przez praskę czosnek, kminek, chilli, orzechy i sok z cytryny. Zalej bulionem i zagotuj.

2

Zmniejsz gaz i gotuj jeszcze przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Soczewica powinna wchłonąć cały płyn.

3

Po ugotowaniu zdejmij soczewicę z ognia i zostaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, zrumień na maśle i wrzuć do ugotowanej soczewicy. Kiedy masa przestygnie, wbij do niej jajko, wsyp sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Mąkę pszenną wymieszaj z łyżeczką kurkumy i wysyp na talerz.

4

Z masy formuj dłońmi kotlety i obtaczaj w przygotowanej mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoto. Podawaj na ciepło z sałatką z kolorowych papryk.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 1.10-7.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8