Przepisy Kotlety z jajek
Składniki
6 jajek ugotowanych na twardo
15 szt. młodych ziemniaków
2 cebule
1/2 pęczka szczypioru
2 łyżki posiekanego kopru
1/2 główki sałaty
1 ogórek szklarniowy
2 młode cebulki
2 szkl. mleka
50 g masła
1 jajko surowe
5 łyżek oliwy
2 łyżki oleju do smażenia cebuli
6 łyżek bułki tartej do smażenia
2 łyżki soku z cytryny
1 kajzerka
przyprawy: cukier, sól, pieprz
Opis

Kajzerkę zalej ciepłym mlekiem i poczekaj aż je wchłonie. Ugotowane jajka rozdrobnij widelcem, dodaj odsączoną kajzerkę i całość ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj 1 surowe jajko i ponownie zagnieć. Dwie cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE na patelni, uważając, by nie przypalić. Podsmażoną cebulę dodaj do utartych jaj i wymieszaj. Szczypior umyj i pokrój, następnie również dodaj do masy z jaj. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Na talerz przesyp bułkę tartą. Na patelni rozgrzej oliwę. Z masy jajecznej formuj kulki lekko je spłaszczając. Następnie obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron na wolnym ogniu ok. 5 min do momentu zarumienienia.

Ziemniaki dobrze wyszoruj. Włóż je do garnka razem z ok. 50 g masła, zalej wodą do maksymalnie 2/3 wysokości ziemniaków. Posól wedle uznania. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Ugotowane posyp posiekanym świeżym koprem.

Przygotuj sałatkę: sałatę dobrze wypłucz w zimnej wodzie i porwij. Ogórka sparz i pokrój w półplasterki. Cebulkę obierz i pokrój w cienkie talarki. Warzywa wymieszaj ze sobą, skrop sokiem z cytryny, oliwą, dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą cukru.

Usmażone kotlety podawaj razem z ziemniakami posypanymi koperkiem i zieloną sałatą z cebulą i ogórkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne