Przepisy Kotlety z dorsza zawijane w szynkę włoską

Składniki

​300 g filetu z dorsza

5 plastrów szynki włoskiej

20 ml oliwy z oliwek

100 g szpinaku świeżego

9 listków szałwii

40 g pomidorów suszonych

4 gałązki natki pietruszki

50 g masła

100 ml wina białego

pieprz czarny

Opis

Filety dorsza dokładnie umyj i wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym. Upewnij się, że ryba nie ma ości. Rozłóż na desce plasterki szynki włoskiej. Na każdy plaster nałóż rybę. Listki szałwii połóż bezpośrednio na rybie i zawiń dokładnie w szynkę każdy filet. Można lekko docisnąć rybę, aby szynka lepiej przylegała.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż rybę najpierw od strony zawinięcia szynki, a potem z drugiej.

W rondelku podgrzej białe wino i dodaj 5 listków szałwii. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU aż cały alkohol odparuje. Przypraw wino solą i świeżo mielonym pieprzem.

Sos z pieczenia ryby wlej do wina w rondelku, a rybę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce. Zagotuj cały sos. Pomidory pokrój na małe kawałki i dodaj do sosu. Następnie do gorącego sosu dodawaj masło w małych kawałkach – mieszaj energicznie rózgą kuchenną. Masło idealnie zagęszcza sos z winem. Na koniec jeszcze pokrój odrobinę świeżych listków szałwii i natki pietruszki i dodaj do sosu. Rybę wyłóż na półmisek i polej aromatycznym sosem.
 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4