Przepisy Kotlety jaglane ze szpinakiem i sałatką

Składniki

Kotlety:
1 szklanka kaszy jaglanej (kopiasta)
250 g szpinaku baby
3 cebule czerwone (średnie)
3 jajka (kl. L)
½ szklanki goudy
sól
2 łyżki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki masła klarowanego (lub oleju do smażenia)
300 g orzechów włoskich mielonych (lub mąka orzechowa do obtaczania kotletów)
Sos grzybowy:
40 g grzybów suszonych
300 g śmietany kwaśnej
1 cebula
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki masła klarowanego (lub oleju)
sól
pieprz czarny mielony
Sałatka:
1 opakowanie rukoli (lub innej sałaty)
3 grejpfruty czerwone (2 owoce do wyfiletowania oraz sok z połowy grejpfruta)
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz czarny mielony

Opis

Zacznij od kotletów. Ugotuj kaszę i ostudź. Cebulę zeszklij na 2 łyżkach tłuszczu. Dodaj szpinak i przypraw szczyptą soli. Duś do odparowania wody. Kaszę połącz z zawartością patelni. Dodaj jajka oraz ser i dopraw solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj. Formuj małe kotleciki, lekko spłaszczaj i obtaczaj w orzechach. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zbrązowienia.

Przygotuj sos. Grzyby opłucz i namocz w wodzie przez całą noc. Rozgrzej tłuszcz i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, która się zeszkli. Dodaj odciśnięte grzyby, przyprawy (liście laurowe i ziele angielskie) i smaż przez chwilkę. Dodaj wodę spod grzybów i gotuj do prawie całkowitego jej odparowania (ok. 20 minut). Dodaj do grzybów śmietanę, rozmaryn i gotuj do odpowiadającego ci zagęszczenia sosu (ok. 10 minut). Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Sałatę wypłucz. Sok z grejpfruta połącz z musztardą, miodem, szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Wolnym strumieniem dolej oliwę, tworząc jednolitą emulsję. Wyfiletuj grejpfruty. W tym celu odkrój górę i dół skórki. Połóż grejpfruta na desce i ostrym nożem odkrawaj ruchem z góry ku dołowi skórkę wraz z białą częścią. Gdy pozbędziesz się skórki, weź grejpfruta do ręki i wykrój fileciki pomiędzy błonkami. Wykrojone kawałki pokrój na pół. Sałatę połącz z sosem i grejpfrutem tuż przed podaniem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4