Przepisy Kotlet schabowy z buraczkami
Składniki
2 cienkie plastry schabu
1 jajko
5 łyżek przesianej bułki tartej
6 łyżek oleju do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Surówka:
2  buraki czerwone
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej drobno cebuli
1 łyżka pokrojonego w drobną kostkę jabłka
przyprawy: po szczypcie soli, cukru, pieprzu
Ziemniaki:
2-3 ziemniaki
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli
Opis

Buraczki umyj, gotuj bez przypraw w skórkach przez ok. 40 min. Po ugotowaniu przelej zimną wodą, przestudź, zdejmij skórkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj posiekaną cebulę i jabłko. Dopraw solą, cukrem i cytryną (można dodać więcej cytryny). Przed podaniem schłódź.

Ziemniaki obierz, pokój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w wodzie z solą. Odcedź, a następnie odparuj resztki wody pozostawiając przez chwilę garnek z ziemniakami na lekko gorącym palniku. Ułóż na talerzu, posmaruj masłem i posyp koperkiem.

Schab lekko rozbij, natrzyj solą i pieprzem. Na talerz przesiej przez sitko bułkę tartą. Jajko rozbij dokładnie w talerzu. Mięso panieruj PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE dwa razy, najpierw w jajku potem obtocz dokładnie w bułce, po czym ponownie w jajku i bułce, dociskając dłonią panierkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu przez ok. 10 min z obu stron, aż się zarumienią.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
160 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne