Przepisy Kotleciki z ziemniaków z farszem
Składniki
ziemniaki (ugotowane dzień wcześniej i pozostawione odkryte, by odparowały)
2 jajka (rozmiar M)
200–250 g mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
olej do smażenia
Farsz:
1 cebula
2 szkl. drobno pokrojonej kapusty kiszonej
500 g pieczarek
sól
pieprz
1 szkl. tartego słonecznika lub tartych migdałów
olej do smażenia
Sposób przygotowania
 alt=
1
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj jajka. Następnie dodaj mąkę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk.
 alt=
2
Cebulę pokrój w kostkę.
 alt=
3
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce.
 alt=
4
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż kilka minut.
 alt=
5
Następnie dodaj pieczarki, kapustę i ok. 1/2 szklanki zwykłej wody lub wody spod kapusty. Dopraw solą i pieprzem.
 alt=
6
Podziel ciasto na części. Na każdą część wyłóż porcję farszu i sklej tak, by powstał kotlecik. Obtocz kotleciki w tartym słoneczniku lub migdałach.
 alt=
7
Rozgrzej patelnię i wlej 3 łyżki oleju. Smaż kotleciki partiami na średnim ogniu, aż do zarumienienia się placuszków.
 alt=
8
Kotleciki możesz podawać ciepłe, ale równie dobrze smakują na zimno. Mogą być doskonałym dodatkiem np. do barszczu wigilijnego.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8