Przepisy Kotleciki z ziemniaków z farszem

Składniki

sól (wg smaku)
pieprz czarny mielony (wg smaku)
olej słonecznikowy (do smażenia)
ziemniak
2 sztuki jajka
200 g mąki ziemniaczanej (lub 250g)
Farsz:
1 cebula
500 g pieczarek
sól (wg smaku)
pieprz czarny mielony (wg smaku)
olej słonecznikowy (do smażenia)
2 szklanki kapusty kiszonej (drobno pokrojona)
1 szklanka słonecznika łuskanego (tarty lub tarte migdały)

Sposób przygotowania

1

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj jajka. Następnie dodaj mąkę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk.

2

Cebulę pokrój w kostkę.

3

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce.

4

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż kilka minut.

5

Następnie dodaj pieczarki, kapustę i ok. 1/2 szklanki zwykłej wody lub wody spod kapusty. Dopraw solą i pieprzem.

6

Podziel ciasto na części. Na każdą część wyłóż porcję farszu i sklej tak, by powstał kotlecik. Obtocz kotleciki w tartym słoneczniku lub migdałach.

7

Rozgrzej patelnię i wlej 3 łyżki oleju. Smaż kotleciki partiami na średnim ogniu, aż do zarumienienia się placuszków.

8

Kotleciki możesz podawać ciepłe, ale równie dobrze smakują na zimno. Mogą być doskonałym dodatkiem np. do barszczu wigilijnego.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.09-23.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8