Przepisy Kotleciki z mięsa mielonego z rusztu
Składniki
1/2 kg mięsa mielonego (1/3 wieprzowego i 2/3 wołowego)
1 jajko
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego lub balsamicznego
15 g suszonej bazylii
15 g suszonego tymianku
olej do smarowania rusztu
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem. Dodaj posiekany drobno czosnek, dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem oraz szczyptą bazylii i tymianku. Na talerzyk wysyp suszoną bazylię i tymianek, wymieszaj zioła. Zwilż dłonie wodą i formuj niewielkie kuleczki, a następnie obtaczaj je z każdej strony w bazylii i tymianku.

Tak przygotowane kotleciki ułóż na lekko naoliwionej tacce aluminiowej i smaż ok. 15 min na grillu. Upieczone kuleczki nadziej na patyczki do szaszłyków i jeszcze chwilkę podpiecz bezpośrednio (bez tacki) na mocno rozgrzanym grillu, obracając co jakiś czas.

W czasie pieczenia obierz cebulę, umyj i drobno ją posiekaj. Przełóż cebulę do miseczki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu i dopraw solą do smaku. Możesz dodać ulubione świeże zioła. Tak przygotowaną cebulką posyp gorące kuleczki. Kotleciki możesz także przekroić na połowy i ułożyć na podpieczonym chlebie posypując dość obficie cebulką. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne