Przepisy Kotleciki z brukselki z masłem migdałowym
Składniki
600 g brukselki
1 cebula
1 jajko
40 g suszonych pomidorów
100 g mąki owsianej bezglutenowej
100 g płatków owsianych bezglutenowych
50 ml oliwy
3 gałązki koperku
50 g masła
2 łyżki migdałów
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1
Brukselki umyj i obierz z zewnętrznych liści. Podstawę każdej brukselki natnij na krzyż, aby równomiernie się ugotowały. W szerokim rondlu wstaw wodę do gotowania brukselek. Posól wodę, a gdy się zagotuje, dodaj brukselkę. Gotuj przez ok. 10 minut, do miękkości. Odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
2
Brukselki drobno pokrój lub zmiksuj w blenderze kuchennym. Przełóż do miski. Pokrój pomidory suszone i dodaj do brukselki. Wbij jajko, wsyp mąkę i płatki. Przypraw całość solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i koperek. Całość wymieszaj.
3
Na patelni rozgrzej oliwę i kładź placki łyżką. Przygnieć lekko wierzch każdego kotlecika. Smaż z obu stron na rumiany kolor, a następnie przełóż na półmisek i smaż kolejne kotleciki.
4
Migdały pokrój na nieregularne kawałeczki. Posyp nimi ostatnie porcję kotletów na patelni i dodaj świeże masło. Pozwól, aby migdały zrumieniły się w rozpuszczonym maśle. Wtedy nabiorą niepowtarzalnego smaku i będą chrupiące.
5
Przełóż ostatnie kotleciki na półmisek i polej wszystkie masłem z aromatycznymi migdałami.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne