Przepisy Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną i sałatą

Składniki

2 mniejsze cukinie

150 g zielonego groszku

1/4 szkl. kaszy jaglanej

125 g ricotty

40 g fety

bułka tarta

mąka pszenna

jajko

świeże liście mięty i bazylii

1 duży ząbek czosnku

sól, pieprz

suszone płatki chili

olej

Dodatkowo:

300 g jogurtu naturalnego

50 g mascarpone

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

zielenina – sałata, rukola, rukiew wodna

Opis

BLOGER RADZI:

  • Kotleciki same w sobie nie są zbyt urodziwe, my chcieliśmy odświeżyć ich wygląd nadając im inny kształt - tak przygotowane są bardziej nowoczesne i apetyczne.
  • Zrezygnowaliśmy z tradycyjnego polania ich po wierzchu sosem jogurtowym, ponieważ zależało nam na tym, aby były widoczne w całej okazałości, dlatego sos jogurtowy rozsmarowaliśmy na spodzie talerza.
  • Na końcu całość przyozdobiliśmy świeżą zieleniną, płatkami soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Sposób przygotowania

 alt=
1

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i lekką osoloną pozostaw do odcieknięcia. W garnuszku z lekko osoloną i osłodzoną wodą podgotuj zielony groszek, a następnie przelej go zimną wodą – przestudzony zmiksuj przy pomocy blendera. Kaszę jaglaną przelej na sitku gorącą wodą, przełóż go garnka, zalej 150 ml gorącej wody i osól. Kaszę doprowadź do wrzenia, dodając jeszcze łyżkę oleju. Gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, a następnie odparuj ją, uchylając lekko pokrywkę. Odparowaną kaszę przykryj ponownie pokrywką i pozostaw jeszcze na kilka minut, aby doszła.  

 alt=
2

W misce umieść wszystkie przygotowane wcześniej składniki, dodaj pokruszoną fetę, ricottę, posiekane zioła oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki, dopraw do smaku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą i mąkę. Dodając bułkę tartą i mąkę, należy pamiętać, aby powstała masa nie była zbyt sucha.

 alt=
3

Przy pomocy dwóch łyżek uformuj kotleciki. W rondelku na średnim ogniu rozgrzej olej i smaż kotleciki partiami do zrumienienia, a następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 alt=
4

W miseczce wymieszaj mascarpone z jogurtem naturalnym, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dopraw całość solą i pieprzem – według uznania, dodając np. świeże zioła bądź ulubione przyprawy. Na talerzu rozsmaruj sos jogurtowy, połóż kilka kotlecików i sałatę. Świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4