Przepisy Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną i sałatą
Składniki
2 mniejsze cukinie
150 g zielonego groszku
1/4 szkl. kaszy jaglanej
125 g ricotty
40 g fety
bułka tarta
mąka pszenna
jajko
świeże liście mięty i bazylii
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
suszone płatki chili
olej
Dodatkowo:
300 g jogurtu naturalnego
50 g mascarpone
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
zielenina – sałata, rukola, rukiew wodna
Opis

BLOGER RADZI:

  • Kotleciki same w sobie nie są zbyt urodziwe, my chcieliśmy odświeżyć ich wygląd nadając im inny kształt - tak przygotowane są bardziej nowoczesne i apetyczne.
  • Zrezygnowaliśmy z tradycyjnego polania ich po wierzchu sosem jogurtowym, ponieważ zależało nam na tym, aby były widoczne w całej okazałości, dlatego sos jogurtowy rozsmarowaliśmy na spodzie talerza.
  • Na końcu całość przyozdobiliśmy świeżą zieleniną, płatkami soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Sposób przygotowania
1
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i lekką osoloną pozostaw do odcieknięcia. W garnuszku z lekko osoloną i osłodzoną wodą podgotuj zielony groszek, a następnie przelej go zimną wodą – przestudzony zmiksuj przy pomocy blendera. Kaszę jaglaną przelej na sitku gorącą wodą, przełóż go garnka, zalej 150 ml gorącej wody i osól. Kaszę doprowadź do wrzenia, dodając jeszcze łyżkę oleju. Gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, a następnie odparuj ją, uchylając lekko pokrywkę. Odparowaną kaszę przykryj ponownie pokrywką i pozostaw jeszcze na kilka minut, aby doszła.  
2
W misce umieść wszystkie przygotowane wcześniej składniki, dodaj pokruszoną fetę, ricottę, posiekane zioła oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki, dopraw do smaku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą i mąkę. Dodając bułkę tartą i mąkę, należy pamiętać, aby powstała masa nie była zbyt sucha.
3
Przy pomocy dwóch łyżek uformuj kotleciki. W rondelku na średnim ogniu rozgrzej olej i smaż kotleciki partiami do zrumienienia, a następnie przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4
W miseczce wymieszaj mascarpone z jogurtem naturalnym, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dopraw całość solą i pieprzem – według uznania, dodając np. świeże zioła bądź ulubione przyprawy. Na talerzu rozsmaruj sos jogurtowy, połóż kilka kotlecików i sałatę. Świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje