Przepisy Kotleciki szpinakowe na puree z białych warzyw

Składniki

500 g młodego szpinaku

200 g komosy

450 g bulionu warzywnego

50 ml oliwy z oliwek

50 g pomidorów suszonych

2 ząbki czosnku

80 g mąki owsianej razowej lub mąka pszennej razowej

przyprawy: sól, pieprz czarny

Puree:

1 pietruszka

2 ziemniaki

1/2 pęczka białych szparagów

40 ml oliwy z oliwek

2 gałązki natki pietruszki

Opis

Puree: obierz pietruszkę, ziemniaki i szparagi. W rondelku zagotuj wodę z odrobiną soli. Włóż do niej warzywa bez szparagów i gotuj powoli, aż zmiękną. Warto pokroić je na małe kawałki, wtedy szybciej się ugotują. Pod koniec dodaj szparagi. Kilka zostaw w całości, a reszta może być pokrojona na kawałki. Gotuj warzywa ze szparagami, aż zmiękną. Odcedź wywar warzywny i wyjmij całe szparagi. Posłużą do dekoracji. Nie wylewaj wywaru. Przyda się do gotowania komosy. Warzywa zgnieć tłuczkiem do ziemniaków i dodaj oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj. Puree powinno być delikatne. Pokrój natkę pietruszki i dodaj do warzyw. Wymieszaj i odstaw na czas przygotowania kotlecików. 

Kotleciki: komosę umyj dokładnie pod zimną wodą i odsącz na sitku. W garnku zagotuj wywar, który został z gotowania warzyw. Jeżeli jest w nim mało wody, to dolej odrobinę. Wsyp komosę. Gotuj powoli przez ok. 10 minut i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby kasza wchłonęła bulion, a mimo to była sypka. Umyj młode liście szpinaku i zblanszuj w osolonej wodzie (zagotuj ok. 1 litr wody, dodaj sól i włóż na chwilę liście szpinaku, aby się zaparzyły). Odcedź szpinak na sicie kuchennym. Przełóż do szerokiej miski i wymieszaj. Wsyp mąkę owsianą oraz dodaj komosę i znów wymieszaj. Przypraw jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaj zgnieciony i posiekany czosnek dla zaostrzenia smaku kotlecików.  

Łyżką formuj porcje i wkładaj na patelnię z rozgrzaną oliwą. Możesz lekko przycisnąć placki, by zyskały płaski kształt. Jak tylko się zrumienią, przewróć na drugą stronę i dosmaż na złoty kolor. Podgrzej jeszcze raz puree z warzyw. Na talerzu układaj danie na przemian - kotlecik z komosy i puree. Udekoruj jeszcze szparagami i kawałkami suszonych pomidorów oraz listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4