Przepisy Kotleciki mielone z grilla z chutneyem pomidorowo-paprykowym
Składniki
500 g mielonej łopatki
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki kminku
3-4 łyżki mąki do obtoczenia
50 ml oleju
przyprawy: sól, pieprz
Chutney:
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
1 duża cebula
40 ml octu winnego
70 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki soli
60 ml oleju
przyprawy: 1 łyżeczka chilli w płatkach i sproszkowanego czerwonego pieprzu
Opis

Przygotuj chutney: usuń gniazda nasienne z papryki. Obierz cebulę i umyj pomidora. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i zacznij smażyć cebulę. Kiedy cebula zrobi się szklista, dorzuć pozostałe warzywa i chilli oraz sól. Mieszając, smaż jeszcze przez ok. 2 minuty, po czym dodaj cukier i wlej ocet. Mieszając, gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wymieszaj mięso mielone z jajkiem, musztardą, kminkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dosyp soli i pieprzu do smaku. Przygotuj kawałek folii aluminiowej, podziurkuj go widelcem i posmaruj olejem. Tak przygotowaną folię połóż na ruszcie grilla. Łyżką oddzielaj porcje mielonego, obtaczaj lekko w mące i formuj małe, płaskie kotleciki. Kotleciki kładź na przygotowanej na grillu folii i smaż do zrumienienia z obu stron. Podawaj z wcześniej przygotowanym chutney'em.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje