Koszyczki z sałatką
Składniki
200 g bekonu w plastrach
garść mieszanki sałat Fresco Tesco
1 mały burak
1 jajko
1 łyżka oleju
sól
Sos:
1 łyżeczka lisków tymianku
1 łyżeczka musztardy francuskiej
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Bekon przekrój na połowy wzdłuż. Podsmaż na suchej patelni, aby lekko stwardniał. Małą foremkę, np. do sufletu, wyłóż ręcznikiem papierowym (ręcznik wchłonie tłuszcz). Wyłóż jej boki i spód kawałkami bekonu tak, aby lekko nachodziły na siebie i wystawały trochę poza rant foremki. Do środka foremki włóż zgniecione kule z ręcznika papierowego, aby docisnęły bekon i włóż do piekarnika nagrzanego do 200˚ na ok. 15 minut. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia – bekon sam stwardnieje, gdy ostygnie.

Przygotuj sos: wszystkie składniki wrzuć do miseczki. Olej wymieszaj dokładnie z octem lub sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Dodaj listki tymianku.

Buraka obierz i umyj, pokrój w drobną kostkę i rozsyp luźno na blaszce do pieczenia. Następnie polej olejem i posól, zapiekaj w temp. 200˚ ok. 10 minut. W tym czasie ugotuj jajko na twardo. Jajko pokrój w tej samej wielkości kostkę co buraczki. Buraczki wymieszaj z sosem winegret. Do koszyczków z bekonu nałóż sałatę, posyp jajkami, dodaj buraczki z sosem. Podawaj od razu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje