Przepisy Koszyczek z ciasta do lodowych deserów

Składniki

25 g masła
25 g cukru pudru
25 g mąki pszennej
Syrop (25 ml syropu z cukru)
½ szklanki cukru
¼ szklanki wody

Opis

Przygotuj syrop: wlej wodę do garnuszka i wsyp cukier. Na wolnym ogniu podgrzewaj aż cukier się roztopi, a syrop zacznie lekko brązowieć – to jest moment, kiedy musisz zdjąć syrop z gazu. Przestudź syrop.

Przygotuj koszyczek: w misce utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę i dodaj mąkę – dokładnie wymieszaj. Dodaj syrop i wszystko wymieszaj na gładką masę. Potrzebujesz żaroodpornych małych naczynek lub foremek do ciasta. Na papierze pergaminowym narysuj kółka o średnicy 2 razy większej od średnicy naczynka lub foremki. Rozsmaruj nożem cienką warstwę ciasta w narysowanym kole. Piekarnik nagrzej do 180° i piecz ok. 6 min. Gdy zaczną rumienić się na obwodzie, wyjmij je z piekarnika, odklej od papieru pergaminowego, zwilżając spód zimną wodą i nałóż ciepłe kołka na odwrócone do góry dnem naczynko lub foremkę. Zagnij kółka, otulając foremkę lub naczynko dłonią tak, aby zagiąć brzegi koszyczka w falę. Pozostaw do ostygnięcia. Do takiego koszyczka możesz nakładać ulubione lody, bitą śmietanę i owoce, zjadając wraz z deserem chrupiący koszyczek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8