Przepisy Koszyczek wielkanocny

Składniki

Zaczyn:

100 g drożdży

1 łyżka cukru pudru

1/2 szkl. mleka

1 łyżka mąki

Ciasto:

zaczyn

1 jajko

1/2 kg mąki pszennej

1/2 szkl. mleka

2 łyżki oleju

1/4 kostki margaryny

szczypta soli

2 łyżki oleju do pieczenia

1 białko do smarowania ciasta

Narzędzia: 

np. miseczki żaroodporne

folia aluminiowa

papier do pieczenia

ołówek

wiązka rafii

zielone gałązki

bazie

pisanki

i inne ozdoby wg uznania

Opis

Przygotuj zaczyn: mleko podgrzej (nie gotuj, nie powinno być gorące, tylko ciepłe) i rozpuść w nim drożdże. Następnie dodaj cukier i 2 łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 min.

Przygotuj ciasto: na wolnym ogniu w garnuszku roztop powoli margarynę, a następnie wlej olej, wymieszaj i przestudź. Do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, margarynę z olejem, ciepłe mleko, jajko i wyrośnięte drożdże (zaczyn). Najpierw wymieszaj składniki łyżką, a następnie starannie wyrób ciasto. Kiedy ciasto będzie ładnie odchodzić od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 min (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Rozwałkuj 3/4 ciasta na cienki placek o grubości ok. 0,5 cm. Pokrój placek w długie paski. 2 żaroodporne miseczki odwróć do góry nogami, wyłóż z zewnątrz folią aluminiową. Następnie natłuść folię olejem i układaj na niej paski ciasta tak, aby części pasków leżały na blacie (paski ciasta muszą być długie, aby można było zapleść koszyczek w taki sposób jak się plecie koszyczki z wikliny). Po upleceniu koszyczka odetnij wystające, zbyt długie części wyciętych pasków z ciasta.

Rozwałkuj pozostałą cześć ciasta na grubość ok. 0,5 cm i na taką długość, aby wyciąć z ciasta 6 długich pasków (2 razy dłuższych od obwodu miseczek). Z pasków upleć dwa warkocze. Przy pomocy białka przyklej jeden z nich wokół krawędzi koszyczka. Drugi warkocz będzie rączką – ułóż go na drugiej wysmarowanej tłuszczem misce (która powinna mieć taką samą szerokość, jak miska, na której został zapleciony koszyczek). Odczekaj ok. 15 min, aby ciasto ponownie wyrosło. Aby ozdobić rączkę koszyczka, możesz z resztek ciasta wyciąć foremką do ciasteczek kwiatki, a szklanką listki i przymocuj taką ozdobę przy pomocy białka. Posmaruj koszyczek i rączkę białkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190° i piecz przez ok. 30 min.

Po upieczeniu zdejmij ciasto z miseczek żaroodpornych i lekko przestudź. Rączkę przywiąż rafią do koszyczka z obu stron. Rafię ozdobnie zawiąż w kokardkę (w ten sposób otrzymasz ruchomą rączkę). Do środka koszyczka włóż pisanki, gałązki bazi i bukszpanu lub inne wiosenne liście i kwiaty. Udekoruj koszyczkiem stół wielkanocny.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4