Przepisy Korzenny keks z owocami

Składniki

115 g syrop cukrowy (złocisty)

55 g syropu melasowego (czarny)

55 g masło

115 g cukier puder

285 g mąka (brązowa samorosnąca)

1 łyżeczka przyprawa (korzenna)

225 g suszone owoce (np. siekane morele, rodzynki, suszona żurawina)

2 szt. jaja (średniej wielkości)

4 łyżka mleko

Opis

Dodaj do ciasta morele, rodzynki i żurawinę – nie żałuj! To doskonały smakołyk na podwieczorek. Mieszanka przypraw, syrop cukrowy i melasowy nadadzą mu słodko-korzenny posmak. Maluchy z uwielbieniem będą dodawać owoce, a potem mieszać ciasto.

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 170ºC/150ºC z wentylatorem/gazowy – poziom 3. Nasmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia formę do ciasta, tzw. keksówkę, o pojemności 900 g.

2

Na wolnym ogniu podgrzej w rondelku syrop, melasę, masło i cukier, aż wszystko się stopi, a następnie zdejmij rondelek z ognia.

3

Przesiej do miski mąkę i przyprawy. Dodaj owoce, jaja i mleko, a następnie wlej mieszankę syropów. Wszytko dokładnie wymieszaj.

4

Wlej do formy i piecz przez około 1 godzinę lub do uzyskania złotego koloru.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4