Przepisy Korzenna czekolada na gorąco z bitą śmietaną
Składniki
300 ml pełnotłustego mleka
50 ml słodkiej śmietanki 18%
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki ziaren wanilii
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta mielonej soli morskiej
Dodatkowo:
6 łyżeczek bitej śmietany
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Opis

Czekolady zetrzyj na tarce do garnuszka i zalej 150 ml mleka. Pozostałe mleko wymieszaj ze śmietanką i podgrzej. Czekoladę zalaną mlekiem postaw na małym ogniu, dodaj przyprawy korzenne i cały czas mieszając, poczekaj aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodaj podgrzane mleko ze śmietanką i sól. Dokładnie wymieszaj i rozlej do kubków lub filiżanek. Na czekoladzie połóż bitą śmietanę. Każdą porcję oprósz kawą rozpuszczalną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
4 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
100 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne