Przepisy Korzenna czekolada na gorąco z bitą śmietaną

Składniki

300 ml mleka pełnotłustego
50 ml śmietany słodkiej 18%
50 g gorzkiej czekolady
50 g czekolady mlecznej
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
¼ łyżeczki cynamonu mielonego
¼ łyżeczki wanilii (ziaren)
¼ łyżeczki kardamonu mielonego
1 szczypta soli morskiej
Dodatkowo:
6 łyżeczek bitej śmietany
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Opis

Czekolady zetrzyj na tarce do garnuszka i zalej 150 ml mleka. Pozostałe mleko wymieszaj ze śmietanką i podgrzej. Czekoladę zalaną mlekiem postaw na małym ogniu, dodaj przyprawy korzenne i cały czas mieszając, poczekaj aż czekolada się rozpuści. Na koniec dodaj podgrzane mleko ze śmietanką i sól. Dokładnie wymieszaj i rozlej do kubków lub filiżanek. Na czekoladzie połóż bitą śmietanę. Każdą porcję oprósz kawą rozpuszczalną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem