Koreczki z rolowanej cukinii
Składniki
1 cukinia
200 g sera białego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/2 małej startej cebulki
1 łyżka śmietany 18%
garść listków świeżej bazylii
przyprawy: sól, pieprz czarny grubo mielony
Opis

Cukinię umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry, najlepiej za pomocą krajalnicy, tak aby plastry były równe i cienkie. Następnie posmaruj je delikatnie oliwą z oliwek z każdej strony. Na suchej rozgrzanej patelni podsmaż plasterki cukinii z obu stron (ok. 30 s).

Przygotuj farsz: ser biały wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, wciśnij obrany czosnek i dodaj cebulę startą na tarce z dużymi oczkami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Listki bazylii podziel w palcach na mniejsze kawałki, a część z nich zostaw w całości. Każdy plaster cukinii posmaruj serkiem, zostawiając na końcu plastra cukinii 1 cm bez farszu. Następnie posyp kawałkami listków bazylii. Cukinię zawiń ciasno i zepnij wykałaczką. Dodaj po listku bazylii na wierzch każdego koreczka.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Sałatki
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
120 min.
Zupy