Koreczki z krewetek i boczku
Składniki
8 krewetek
8 plastrów boczku
1/2 zielonego ogórka
listki pietruszki do dekoracji
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
przyprawy: sól
Opis

Ogórka obierz i przekrój na pół, wydrąż pestki ze środka, a miąższ pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż nieobrany ząbek czosnku. Krewetki obierz i dodaj do oliwy z czosnkiem, delikatnie posól i smaż przez 3 minuty. Przełóż krewetki na talerzyk. Boczek ułóż na ruszcie w piekarniku i zapiecz w 220° aż się zarumieni (ok. 3 minuty). Boczek przełóż na talerzyk i przestudź chwilkę. Na wykałaczkę nadziewaj kolejno: zwinięty plaster boczku, krewetkę, następny plaster boczku i cieniutki kawałeczek ogórka zwinięty w rulonik. Udekoruj listkiem świeżej zielonej pietruszki i podawaj. Przed jedzeniem zdejmij ogonek krewetki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
10 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje