Koreczki gałki oczne
Składniki
kilka kromek chleba tostowego
kilka łyżek majonezu
ok. 10 jaj
1/2 l soku z buraków (koncentrat barszczu)
1 łyżka octu
250 g pomidorków koktajlowych
10 oliwek czarnych
20 wykałaczek
Opis

Jajka ugotuj na twardo. Schłodź je, a następnie uderz łyżką w skorupkę z obu końców, aby uzyskać pęknięcia. Pęknięte jajka w skorupkach włóż do garnka, zalej koncentratem z buraków, dodaj 1 łyżkę octu i zagotuj na dość wolnym ogniu. Wywar wylej, jajka umyj i ostudź. Następnie obierz ze skorupek, przekrój w poprzek na połowy.

Kromki chleba tostowego pokrój na kwadraty o boku 4 cm i zapiecz na rumiano w piekarniku nagrzanym do temp. 200°. Na talerzu poukładaj podpieczone kwadraciki z chleba, posmaruj je majonezem, ułóż na nich połówki jajek, a następnie połówki pomidorków koktajlowych. Na każdym pomidorze ułóż krążek z czarnej oliwki. Zepnij całość wykałaczką i podawaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Sałatki
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne