Konfitura ze śliwek
Składniki
ok. 1 kg śliwek węgierek
10 łyżeczek oleju
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka soli kamiennej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
sok z 1/2 cytryny
Opis

Słoiki i pokrywki wyparz w gorącej wodzie. Ustaw je na ściereczce do góry dnem, aby ociekły z wody. Upewnij się że pokrywki są suche. Śliwki umyj i pokrój na połówki, usuń pestki. Na patelni z delikatnie podgrzanym olejem przesmaż śliwki (ok. 2-3 min) tak, aby skórka nie popękała i nie zmiękła. Następnie dodaj cukier, sól, zioła, sok z cytryny i wymieszaj. Śliwki zdejmij z ognia i wkładaj do wyparzonych słoiczków do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Konfitury lekko zakręcaj.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 10 min od czasu zagotowania wody. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Konfiturę podawaj do mięs, np. do pieczeni lub smażonej wołowiny. Z podanych składników wyjdzie ok. 4 średniej wielkości słowików konfitur.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Sałatki
2 miesiące temu
5 min.
Napoje