Konfitura z kumkwatu z wanilią
Składniki
200 g kumkwatów 
200 g cukru 
1/4 limonki 
1/4 wanilii 
5 g imbiru 
100 ml białego wina 
50 ml wody
Sposób przygotowania
1
Umyj kumkwaty i odetnij zielone końcówki po łodyżce. Przetnij owoce najpierw na pół, a potem na ćwiartki. Usuń ewentualne pestki. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Wanilię przekrój na pół i nożem wyskrob aromatyczne ziarna. Limonkę pokrój w półplasterki.
2
W rondelku podgrzej cukier wraz z winem i od razu dodaj kumkwaty, imbir, wanilię i limonkę. Gotuj owoce powoli przez 20 min. Dolej wodę i gotuj kolejne 20 min, aż kumkwaty zrobią się szkliste.
3
Przełóż konfiturę do słoików i szczelnie zamknij. Ponieważ kumkwat ma w sobie naturalny żel, nie trzeba dodawać do niego pektyny i żelatyny. Ponadto konfiturę dodatkowo zagęści syrop cukrowy z gotowania. Zamkniętą konfiturę można trzymać w lodówce do 3 miesięcy, po otwarciu do 1 tygodnia. Jeżeli chcesz ją dłużej przechowywać, niezbędna będzie godzinna pasteryzacja PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Desery