Przepisy Konfitura z kumkwatu z lodami i miodowym krakersem
Składniki
200 g kumkwatów 
200 ml lodów śmietankowych 
1/2 wanilii 
200 g cukru 
1/2 limonki 
5 g imbiru 
100 ml wina białego 
50 ml wody 50 g miodu 
20 g cukru pudru 
30 g masła 
10 g mąki
Opis

Umyj kumkwaty i odetnij zielone końcówki po łodyżce. Przetnij owoce najpierw na pół, a potem na ćwiartki. Usuń ewentualne pestki. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Wanilię przekrój na pół i nożem wyskrob aromatyczne ziarna. Limonkę pokrój w półplasterki.  

W rondelku podgrzej cukier wraz z winem i od razu dodaj kumkwaty, imbir, wanilię i limonkę. Gotuj owoce powoli przez 20 min. Dolej wodę i gotuj kolejne 20 min, aż kumkwaty zrobią się szkliste. Odstaw konfiturę, aby ostygła i zgęstniała. 

W misce wymieszaj miód z masłem i lekko podgrzej na garnku z parą, aby masło lepiej połączyło się z miodem. Dosyp cukier puder oraz mąkę i dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temp. 160°. Masę miodową rozlej na papier pergaminowy i równomiernie rozprowadź łyżką, by powstała cienka warstwa. Wstaw masę do pieczenia na ok. 5-10 min. W ten sposób powstanie lekko rumiany krakers miodowy. Wyjmij go z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Połam krakersa na małe kawałki i odłóż do dekoracji. 

Konfiturę nałóż na talerz. Na środku konfitury połóż gałkę lodów śmietankowych. Wbij dekoracyjnie krakersa i od razu podawaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
75 min.
Desery