Konfitura z jabłek
Składniki
1 kg jabłek
1/2 kg cukru
1/2 szkl. wody
Dodatkowo:
2 średnie słoiki
Opis

Jabłka umyj, obierz, podziel na cząstki i wydrąż gniazda nasienne. Następnie przełóż do miski i skrop cytryną. Owoce wrzuć na patelnię, dodaj cukier, zalej wodą i duś na wolnym ogniu ok. 30 min co jakiś czas mieszając. Przełóż do wyparzonych słoików gorące jabłka do 2 cm od brzegu słoika. Pokrywki obgotuj kilka sekund w wodzie, wyjmij na ściereczkę i osusz, woda sama powinna wyparować. Słoiczki lekko zakręć.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10-15 min. Po pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA  nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Zupy