Konfitura z jabłek zmącona nutami cytryny
Składniki
1,5 kg jabłek
1 cytryna
300 g cukru
50 g pektyny
Opis

Jabłka dobrze umyj, połowę obierz ze skóry, ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Owoce pokrój na kawałki, nie muszą być regularne. Przełóż je do miski. Wsyp cukier i zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij sok. Wymieszaj, dodaj pektynę i odstaw na kilka minut.

Rozgrzej szeroki rondel, włóż jabłka i na wolnym ogniu smaż jak konfiturę. Jak tylko jabłka puszczą cały sok, mieszaj regularnie, bo od tego momentu konfitura może się przypalić. Jak tylko sok zredukuje się do połowy swojej objętości, konfitura będzie gotowa do przełożenia do słoików.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj je i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj jabłka i zamknij dobrze pokrywką. Bagietkę przekrój na kromki. Posmaruj masłem i nałóż obficie konfiturę jabłkową.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Desery