Przepisy Konfitura z jabłek zmącona nutami cytryny

Składniki

1,5 kg jabłek

1 cytryna

300 g cukru

50 g pektyny

Opis

Jabłka dobrze umyj, połowę obierz ze skóry, ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Owoce pokrój na kawałki, nie muszą być regularne. Przełóż je do miski. Wsyp cukier i zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij sok. Wymieszaj, dodaj pektynę i odstaw na kilka minut.

Rozgrzej szeroki rondel, włóż jabłka i na wolnym ogniu smaż jak konfiturę. Jak tylko jabłka puszczą cały sok, mieszaj regularnie, bo od tego momentu konfitura może się przypalić. Jak tylko sok zredukuje się do połowy swojej objętości, konfitura będzie gotowa do przełożenia do słoików.

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj je i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj jabłka i zamknij dobrze pokrywką. Bagietkę przekrój na kromki. Posmaruj masłem i nałóż obficie konfiturę jabłkową.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4