Konfitura truskawkowa z kwiatami białego bzu
Składniki
500 g truskawek
10 szt. kwiatów bzu 
50 g cukru żelującego 3:1 
100 g cukru brązowego 
1/2 cytryny
Opis

Truskawki umyj i obierz z szypułek. Przełóż je do miski i wsyp cukier żelujący i cukier brązowy. Wymieszaj razem. Kwiaty bzu otrzep z płatków prosto do truskawek. Lekko wymieszaj. Przełóż owoce do rondelka i zagotuj. Zmniejsz ogień i jeszcze pozwól, aby truskawki napiły się syropu  i lekko zmiękły. Na koniec dodaj sok z połowy cytryny, aby zbalansować smak. Przełóż konfiturę do słoika i szczelnie zamknij. Odwróć wieczkiem do dołu i pozostaw do schłodzenia. Słoik zamknie się hermetycznie. Nie trzeba już pasteryzować konfitury. Po otwarciu przechowuj w lodówce do 3 dni.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje