Konfitura malinowa z imbirem na grzankach z bagietki
Składniki
500 g malin
50 ml wody
150 g cukru
1 cytryna
10 g imbiru
1 łyżeczka pektyny lub 10 g żelatyny
1 mała bagietka
50 g masła
2 gałązki mięty do dekoracji
Opis

Do rondelka z szerokim dnem wsyp cukier i wlej ok. 50 ml wody. Podgrzewaj intensywnie, aż cukier się rozpuści, a nawet zacznie zmieniać się w syrop. Wtedy dodaj dopiero sok z cytryny i pokrojony w duże kawałki imbir. Będzie łatwiej wyjąć go z konfitury. Do gotowego syropu dodaj maliny. Te owoce są delikatne, więc nie wymagają długiego gotowania. Wsyp jeszcze pektynę lub żelatynę i gotuj maliny do momentu, aż pokryją się sokiem. Wymieszaj dokładnie i przelej do słoików. Mocno zakręć i odwróć słoiki do góry dnem w celu lepszego zamknięcia. Odstaw do schłodzenia.

Bagietkę pokrój na kromki i posmaruj masłem. Idealnie smakują, gdy lekko zrumienią się w opiekaczu lub piekarniku z funkcją grilla. Nałóż na każdą grzankę porcję konfitury malinowej i od razu podawaj. Udekoruj jeszcze listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne